Porta cana shunt

Nu har jag äntligen pratat med veterinären på ReDog. Och Lix prover såg inte så bra ut, speciellt inte gallsyreproverna (som är högre efter att de har ätit & Lix var fastande inför provet) som ska ligga på max 10, & hennes låg på 87. Så ett nytt sånt prov ska tas EFTER en måltid för att se hur högt det ligger då.

Hon har med största säkerhet Shunt i levern, eller Porta cana shunt som det egentligen heter. Detta är en medfödd defekt & om jag har fattat det hela rätt så kommer det att krävas en operation om hon ska kunna leva vidare, MEN det är en dyr operation & det finns vissa risker med den.

Såhär står det på en sida på nätet: ”Beroende på shuntens omfattning varierar symtomen. Man kan se exempelvis magtarmbesvär, kramper och annan påverkan av nervsystemet, ökat drickande och kissande, trötthet och dålig tillväxt.” Allt det stämmer på Lix, utom magtarmbesvär, så det skulle ju förklara hennes ”krampanfall” som hon får med jämna mellanrum.

Metacamen skulle minskas då levern inte kan ta upp medicinen som den ska, & vi vill inte riskera att hon får en överdos p.g.a det. Eller att magen kraschar fullständigt.

Jag har ringt Evidensia här i Karlstad & vi ska in dit på ultraljud om en vecka, den 25 Maj, för att bekräfta sjukdomen & se hur allvarlig den är. Och det är först efter den undersökningen som jag kommer att bestämma mig för om jag ska gå vidare med Lix eller inte. Så det blir inget sånt beslut idag, vilket jag trodde att jag skulle behöva ta då jag trodde att de inte skulle hitta nåt avvikande på proverna, men där hade jag ju fel. Och det är jag ”glad” för, för att hela tiden höra att ens hundar är ”mystiska fall” är inte roligt nånstans. Jag vill ha en diagnos, så att man kan förstå mer & kunna hjälpa hunden på bästa sätt.

Den här sjukdomen är i & för sig ovanlig, men den har i alla fall ett namn! Och då blir det genast lättare att förstå & acceptera den. Hur vida den är ärftlig eller inte vet man ännu inte. Jag kommer att fråga veterinären om det när vi ska in nästa gång, så får vi se vad hon har att säga om det. Inte för att jag tänker avla vidare på Lix, men jag tänkte på om jag vågar ta nån mer kull på Rally eller inte. Samt hur det blir med Lix kullsyskon. Men men, den här sjukdomen är helt ny för mig, så jag får läsa på lite till om den innan nästa veckas veterinärbesök. Här & här har jag läst en del & dem sidorna rekommenderar jag till er andra som också vill läsa på lite.

Tänk att drömmar kan krossas så lätt. Jag hade ju så stora planer för mig & Lix i framtiden, men nu får jag vara glad om hon kan fortsätta leva. Det blir väldigt sällan som man har tänkt sig, i alla fall för min del. Men jag är så förbannat trött på all otur med hundarna! Varför får just mina hundar massa ”mystiska” & ovanliga sjukdomar? 🙁 Lilla söta Lix, hoppas verkligen att hon överlever detta.

160518

5 thoughts on “Porta cana shunt

 1. När är det nog, när ska du få friska hundar…. Du har haft för mycket, men du ger verkligen inte upp för tidigt..
  Kommer du att undersöka Lix kullsyskon i förebyggande syfte eller hur kommer du att göra där?

  • Det är upp till de nya ägarna, men jag kommer att fråga veterinären nästa onsdag & då förmedla svaret till ägarna.

   Och ja, jag håller med, när fan ska jag få lite flyt i livet?! 🙁

 2. Åh vad trist! Hade själv en valp i början av året som fick samma diagnos ? tyvärr lever inte hon idag då hennes var väldigt allvarlig och gick inte att opereras. Hade också väldigt stora planer med henne så hela världen rasade när hon fick somna in❤ tydligen ska den vara genetisk sa min veterinär. Hoppas det går bättre för dig och din fina valp!❤

  • Okej, ja, den sjukdomen verkar inte vara att leka med. 🙁 Jag förbereder mig på att hon inte går att rädda, men hoppas såklart att den inte ska vara så allvarlig.

   • Nä verkligen inte ? jag visste inget om den innan min valp fick diagnosen. På internet går det knappt att läsa något heller. Tyvärr är det en väldigt allvarlig sjukdom och det är så otroligt ledsamt att dom ska behöva drabbas av den? men jag hoppas verkligen att operationen ska gå bra för din lilla fina❤

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *