Jag är knäckt – behöver hjälp!!

Nu ska jag vara mer öppen & ärlig än jag tror att många andra är. Men detta driver mig till vansinne, så låt det bära eller brista.

Jag har MEGAPROBLEM med Rally. 🙁 Och jag vet inte hur jag ska bete mig för att det ska bli bra igen. Det känns som att det bara blir fel, hur mycket jag än försöker. Jag ska försöka förklara för er.

Jag kan väl börja med att erkänna att jag har varit rätt så hård mot henne vid flera tillfällen, ”tagit tag” i henne när hon inte har lyssnat osv. för det har ju funkat på alla andra hundar. Måste tillägga att jag ALDRIG har slagit henne eller nånting sånt, för det skulle jag aldrig göra, men jag har tagit tag i nackskinnet samt runt nosen & ”talat allvar” med henne. (Nånting som funkade hur bra som helst på Java.)

Ibland funkar hon jättebra, men nu går utvecklingen åt fel håll. 🙁 När hon är lös så är det många gånger omöjligt att fånga in henne. Hon sticker inte, så det är jag inte rädd för, men hon kan få för sig att springa & skälla ut andra människor som kommer, eller varför inte hundar? Och behöver jag ens säga att det inte är poppis från nåns sida?

Hon kommer en bit, men håller sig på några meters avstånd, & tar man ett steg närmare henne så ökar hon avståndet igen. Och så gör hon HELA TIDEN!

Man blir oerhört frustrerad på henne, vilket hon känner av & håller sig därför ännu ett par meter ifrån mig. Jag får känslan av att hon är rädd för mig. 🙁 Och det är inte roligt nånstans. Jag blir arg, ja, men jag kan inte hjälpa det. Visst, jag kan ändra på mig & ALDRIG mer ta tag i henne, men hur ska hon då förstå att hon gör fel? När man ropar tusen gånger & hon vägrar att komma?

Jag har tänkt att börja använda löplina på henne på promenaderna, just för att alltid kunna få tag i henne, men hur ska jag göra när jag kommer fram till henne & hon inte har lyssnat?! Ska jag bli arg på henne, ignorera henne, fjäska för henne, eller vad? Jag vet verkligen inte, & jag behöver HJÄLP med det här!

Igår åkte jag ju ut till klubben för att träna agility, men det sket sig fullständigt. Hon tog nåt hinder, sen stack hon. 🙁 Jag fick ”jaga” henne bra länge innan jag till slut lyckades stänga in henne i en tunnel. Det är inte alls roligt när det blir såhär, jag vill ju lägga fokuset & energin på att träna & ha roligt, inte jaga runt henne som en vild hare.

Idag har hon varit likadan inomhus. 🙁 Jag har försökt att träna, men nej, hon sjunker ihop & sticker iväg, vågar inte ens ta emot godis. 🙁 Jag försökte att fjäska med baconost & det gick väl sådär, hon tog lite, sen backade hon några meter, smög fram, tog lite, & sen backade hon igen osv.

Jag blir så himla ledsen & känner mig som världens värsta hund-ägare & -tränare. Jag vill bara att det ska funka mellan oss, så som det gör ibland, när hon kommer när man ropar & älskar att träna. Vart försvann det? Och hur kan jag hitta tillbaka dit?

Jag är beredd att ändra på mig, bara jag vet HUR. Jag är också beredd att lägga ner mycket jobb, men samma sak där, HUR ska jag göra?

Dessa svårigheter får mig att tänka tanken att sälja henne med argumentet att vi inte passar ihop, men jag vill inte att det ska sluta så. Jag vill kunna ha kvar henne & att vi ska NJUTA av varandra & ha roligt, så som hundlivet borde vara. På kvällarna, nätterna & mornarna myser vi tillsammans i soffan & sängen, så då ser man inte ett spår av det här. Men all övrig tid, ja, då är det svårt att se nånting annat överhuvudtaget…

140914

15 thoughts on “Jag är knäckt – behöver hjälp!!

 1. Har en lika dan här. Han får aldrig vara helt lös utan alltid i lina. Det är på ett fåtal ställen där jag har koll på långt håll om d kommer nån.
  Prova skvallerträning.
  Hoppas ni hittar rätt metod för er.
  Bli inte arg. Utfall kommer nästan alltid ur rädsla och att bli arg på nån som är rädd ger ingen effekt eller motsatt effekt.

 2. Börja med att lägga ner all träning och bara ha kul. Belöna all kontakt hon tar med dig oavsett om hon är lös, i koppel, ute eller inne. Hamnar hon i lägen där hon bara drar så ignorera och gå åt andra hållet. Jaga henne absolut inte. Ha gärna långlina på så kan du ju få fatt i henne utan att du behöver gå in i en konflikt. Och vad du än gör ”prata inte allvar”, bli inte arg eller något liknande. Det hjälper inte er relation i nuläget. Jag har själv hund av en ras där de kan mycket själva och inte alltid tycker matte har rätt. Den ena funkar det att ryta i och korrigera när han gör fel för han tar det och lär sig av det. Med den andra resulterade det bara i att hon gick ännu mer på att ”jag kan själv”. Det va först när jag slutade bråka med henne om att hon inte kom och liknande som gjorde att hon blev mer följsam och lyhörd. Nu är hon ung ännu så helt i hamn är vi inte men hon är en nyttig läxa för mig om att alla hundar är individer och funkar på olika metoder, trots att det är samma ras.

  Lycka till!

  • Ja, Rally är verkligen speciell, hon funkar inte alls som dem flesta andra hundar, på gott & ont. :/ Men jag ska testa att köra med långlina & enbart positiva metoder, så får vi se hur det utvecklas den närmsta veckan.

 3. Om jag hade varit du hade jag börjat belöna varje gång hon tar kontakt med dig (ute som inne) och få henne att inse att hon kan reglera belöningarna. Att vara nära dig ska bli trevligt igen, det ska inte betyda stora krav eller något obehag. Ha henne i långlina på promenader så att du i ”nödsituation” kan ta tag i linan så att hon inte springer fram till främmande hundar eller människor. Men jag hade inte använt den i tränings-syfte (för att få henne att komma till dig när hon inte vill). Istället hade jag viljat öka hennes förväntan på belöningar av dig och därmed kommer hon reagera annorlunda på inkallningssignalen!
  Kämpa på så kommer träningen att ge resultat!

  • ”Men jag hade inte använt den i tränings-syfte (för att få henne att komma till dig när hon inte vill). Istället hade jag viljat öka hennes förväntan på belöningar av dig och därmed kommer hon reagera annorlunda på inkallningssignalen!”

   HUR ska jag kunna göra det? Mina idéer är rätt så slut vid det här laget.

 4. Hej!
  Tror ni behöver jobba på förtroende och att göra saker som hon klarar av. En hund vill av naturen vara till lags, alltså hellre göra rätt än fel. Övergå till mer positiv träning! Alltså, inget tjat, arga ord eller besviken utstrålning. Beröm allt hon gör rätt och ignorera de oönskade beteendena. Träna på sådant hon redan kan för att få henne att lyckas och ha kul tillsammans med dig. Ha henne i långlina tills ni byggt upp en bra relation igen. Vet du att hon inte kommer till dig vid inkallning, backa några steg i träningen och träna på något annat mer basic tills relationen är bättre, te x sitt, att hon tittar på dig eller lek ihop. Ju mer hon märker att ni klarar ihop, desto roligare kommer hon tycka du är och relationen blir bättre. Lycka till! 🙂

 5. Kan börja säga att jag inte är någon expert på ämnet eller har någon riktig erfarenhet av det hela. Men jag kan förstå din vilja att lyckas och tänkte jag i alla fall kunde dela med mig av mina tankar och så som jag tränat. Vem vet det kanske kan hjälpa 🙂

  Det första som slog mig var att kanske har du satt för höga krav på henne? (eller på dig själv) Kanske är det bästa att gå ett steg bakåt i träningen till de stadie där ni faktiskt lyckades utföra momentet och försök att undvika sådana situationer som gör att du lätt bli arg och frustrerad i. För att ta tag i henne har inte fungerat hittills och kommer säkerligen bara leda till att hon håller sig i från dig i oron för just det. Ni kanske helt enkelt behöver ta och träna att ha roligt tillsammans innan ni börjar arbeta igen?
  Tex. Börja smått, leka upp henne, få henne att gilla vara i din zoon igen i tränings syfte för hemma verkar det som om det inte är något problem. Kanske att varje gång hon tar spontan kontakt med dig eller kommer nära så kan du belöna med godis eller kanske bara en lätt beröring som kommer underifrån.
  Du kanske kan ha vissa leksaker som du har bara i träningen som verkligen är ’värdefulla’ för henne och att du hela tiden håller i den när det är dags att leka. Och inte att du kastar i väg den så hon kan belöna sig själv, utan att det är hos dig som de roliga lekarna sker och det är du som är rolig att vara i närheten av.
  Du kan prova kontakt övningar, omvänt lockande och sådana små träningar som kräver att ni är ganska nära varandra. Använd kanske koppel så att hon inte hinner sticka för långt i från dig om hon får för sig det och när hon gör det kanske du skall stå helt stilla? Lite som när man tränar en valp på att inte dra, hehe.

  Att jaga en hund brukar få bakvänd effekt, antingen kan dem se att det är en ’uppmaning och tävling’ att det är åt det hållet dem skall springa åt. Eller så är det att dem blir för rädda för att sakta ner och vill hålla sig undan, Det bästa i ditt fall kanske är att ha lång-lina på henne och träna inkallning?

  Nu blev det ett ganska lång kommentar och jag hoppas att det inte bara var svammel. Hoppas verkligen att det löser sig för er.

  Kämpa på!!

 6. Min vinthund (1,5 år) har samma mentalitet, där fungerar inga hårda ord eller tag. Tvärtom. Jag har kanske inga bra tips, men jag undviker konfrontation och ser till att alltid kunna erbjuda något roligt. Hon älskar att hoppa upp på saker, så när hon inte vill bli infångad till exempel så kan jag alltid skicka henne mot något, belöna och sedan koppla henne utan tjat eller bråk. Du kanske kan hitta något sådant?

  När hon har riktigt retliga dagar, typ runt löp och sådant, så ser jag till att inte sätta oss i situationer där problem kan uppstå. Det är helt enkelt bäst för vår relation. I övrigt ser jag till att alltid försöka vara uppmuntrande, röra mig ”snällt” (kroppsspråk gör jättemycket!!) och belöna all form av kontakt och positiva beteenden. Visst kan jag bli tvär ibland också, det blir väl alla ibland, men då vänder jag bara ryggen till, andas och börjar om. Det gäller ju att kunna skaka av sig den dåliga känslan själv också.

  Kram och lycka till!

 7. 1. Ha inte hunden lös. Varje gång hon är lös och ”fri på eget initiativ” förstärker hon sin egen ovana. Bryt det mönstret helt tills ni har bättre kontakt och kommunikation.

  2. Pausa träningen, gör något nytt i en eller två veckor. Gärna något där ni jobbar nära varandra, typ uppletande – skitbra träning som stärker samarbetet 🙂 Börja med lite byteshandel, avancera sedan till att hunden hämtar ”tappade” saker på allt längre avstånd, från någon decimeter och bygg upp till flera meter. Hunden ska hämta och lämna till dig. Blir dessutom skitpraktiskt när matte tappar sina bilnycklar, hehe.

  3. Träna inkallning, hela tiden. Inomhus, utomhus, på promenad, på träning – hela tiden! Lär också in ett stoppkommando. Och jobba mycket med mys. Ta på hunden, även utomhus och på promenaderna. Beröring ska vara positivt, och att blir hämtad och buren ska inte vara jobbigt.

 8. Jag hade haft henne i långlina jag med och istället funderat på när hon funkar lös och hur jag ska få henne att lyckas och bara haft henne lös i långlina i sådana situationer. Även hade jag försökt ta kontakt med folk på promenaderna och försökt börja träna där att hon ska ignorera folk och även andra hundar i en sådan situation. Jag vet ju att rally är en snäll trevlig hund som gillar djur och människor, kanske blir skallet på dessa positiva förväntningar och hon inte vet hur hon ska bemöta folk i en lös situation.

  Jag bara spekulerar, men så hade jag gjort iaf:) jag tänker kan hon inte ignorera folk i koppel kan man inte ställa krav att hon ska göra det lös:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *