Är det värt det?

Seriöst, snart ger jag upp! 🙁 Under hela Java’s liv har vi kämpat mot olika sjukdomar, & nu, ja, det senaste, det har vi kämpat med i 6 månader & vi har fortfarande inte hittat felet! :'( Först hade hon ont i ryggen, sen i höger has, sen i vänster has & sen i höger bog. Men hältan är inte det enda problemet, utan det tillkommer ett uselt humör, skitkass päls & en väldigt låg infektionströskel.

Under den första undersökningen idag så sa veterinären att hon såg lång väg att Java inte mår bra. Hon misstänkte ju Imerslunds-Gräsbeck Syndrom, men blodproverna visade att hon inte har den sjukdomen. Så nej, dem vet fortfarande inte vad det är för fel.

Under eftermiddagen så kollade en ortoped på hennes högra bog då den andra veterinären tyckte att den kändes så dålig, & ortopeden höll med. Hon har mycket smärta i den, det ser man inte allra minst på den här videon:

Så vad händer nu? Jo, vi kör en provbehandling, testar nånting som inte har några som helst bevis på att det fungerar. Men det är det enda dem kan komma på. Så i 20 dagar kommer hon att gå på medicinen Ronaxan & tills vidare kommer hon även att gå på Onsior. Om 2 veckor ringer veterinären för att kolla hur det går, om hon har förändrats nånting eller inte.

Promenadmässigt så skulle hon enbart få rasta sig & ta minikorta promenader i koppel, på plan mark. Hon ska vila så mycket det bara går. Såhär är det tänkt att det ska se ut 2-4 MÅNADER!! (Jag vet en som kommer att förvandlas till ett monster.)

Om hon inte blir bättre så finns det bara en till sak vi kan prova, & det är att göra en artroskopi på höger bog. MEN eftersom det inte enbart är hältan som är problemet så kommer ju en artroskopi inte att hjälpa mot det andra, så länge det inte hör ihop på nåt sätt. Det finns heller inga garantier på att en artroskopi skulle hjälpa då dem INTE har hittat ett exakt fel i bogleden, utan dem tänker mer att dem öppnar upp & kollar IFALL dem kan göra nåt eller inte. Så svaret på frågan om det skulle hjälpa eller inte vet ingen fören hon ligger på operationsbordet.

Skulle en operation bli av så vill dem vänta tills vi går in i en ny försäkringsperiod, eftersom vi nästan har maxat denna. Och ny försäkringsperiod blir det den 1 December, med andra ord om 4 MÅNADER!

Så nu är ju frågan; är det värt det? Ska jag hålla henne väldigt stilla så länge när chansen att hon nånsin kan bli bra är så liten? Veterinären var också noga med att tala om att jag bör förbereda mig på att aldrig få veta vad det är för fel, & om jag skulle få veta det så skulle jag absolut inte förvänta mig att det går att göra nånting åt det. :'(

Hade jag haft obegränsat med pengar så hade jag gett henne alla chanser i världen, men sanningen är att hon har så gott som ruinerat mig. 🙁 Men efter dagens utgifter så behöver jag inte betala nånting mer till henne på iaf 1 månad, för nu har hon mat & mediciner såpass länge, men sen då?

Alla som känner Java vet hur mycket hon älskar livet & att NJUTA av det, vilket hon allra helst gör i full fart i skogen, i full fart på agilityplanen eller varför inte simmandes i sjön? Nu kommer hon inte att få göra nån av dem sakerna på väääldigt länge, kanske aldrig mer. Så åter igen; är det värt att hålla en sån springtokig hund ”instängd” så länge? Vad skulle hon själv vilja?

Bara tanken på att ta bort henne får mig att bryta ihop, men det känns som att det snart är vår enda utväg. 🙁 Jag är så ledsen, så besviken, så arg, & hela jag fylls av en känsla av hopplöshet.

Vad hade ni gjort om det gällde eran hund?

140728

23 thoughts on “Är det värt det?

 1. Det är svårt men efter det du skrivit så tror jag tyvärr att det bästa för henne, är att låta henne somna in… Även om jag hade alla pengar i världen så skulle jag nog aldrig våga chansa, att låta min hund ha ont och behöva vara stilla så pass länge. Om det inte vore säkert att hon blev helt bra.

  Gör det som känns rätt, styrkekramar!

  • Ja, så tänker ju jag också. Jag har lovat henne att inte vara självisk, utan att tänka på vad som är bäst för HENNE! Men det är ju så förbannat svårt, hon älskar livet, trots sin sjukdom. Om hon bara la sig ner & inte ville mer så hade valet varit så mycket enklare. Men vill jag verkligen att det ska gå så långt?

  • Ja, hon är testad för både borrelia & anaplasma & hon har inget av dem. 🙁 Men den ena av dem medicinerna hon får nu använder man vid behandling av fästingsjukdomar, sen om den hjälper vet ju ingen än.

 2. Jag vet en som kanske kan hjälpa er, om det är något fysiskt. Maila mig om du vill ha hennes uppgifter.

 3. Du måste själv känna en gräns, när har det gått för långt, när är lidandet nog.
  Hade hon varit min hund, och med de prognoserna o är så pass osäkert på om hon någonsin kommer bli helt bra, så hade jag tyvärr låtit henne somna in…
  Hade hon varit en hund som vill leva ett lugnt liv med promenader runt kvarteret och ligga i soffan, då kanske, kanske hade jag tänkt annorlunda beroende på prognos. Men Java är inte en sådan hund som passar det livet, i alla fall inte den uppfattningen jag har av henne… Hon har haft ont länge, ni har kämpat mer än många andra hade gjort i samma situation, men alla strider kan man inte vinna, tyvärr. Ingen vet om detta är en sådan strid, hänger på om du vill ta risken.
  Frågan är, om hon aldrig kommer bli helt bra eller chanserna små, kommer hon kunna leva kanske 13 år i stillhet? Är bara du som kan svara på det.
  Kramar

  • Nej, Java är ingen hund som skulle trivas med ett stillsamt liv. På gott & ont. Hon vill leva fritt, springa så mycket hon orkar & bara leka med sina kompisar – det är ett värdigt hundliv i hennes ögon!

 4. hemska beslut att ta men man måste se vad som är bäst för hunden från fall till fall. Vore det min hane skulle de inte gå alls han skulle go bananas å va still men tiken skulle nog fixa de ok får hon bara va med o gosa e hon nöjd liksom. men de är just den hundindividens personlighet som styr tycker jag , och att de får ett värdigt liv och få kunna göra de de är vana med <3

 5. Usch stackars Java. Önskar att man bara kunde knäppa med fingrarna och så var hon lagad sen.
  Har ni tagit blodprov för hypothyreos (sköldkörteln)? Pratade med en av veterinärerna på jobbet häromdagen och han hade stött på någon enstaka hund med konstiga hältor från bog(-arna) där de till slut hittade att hunden hade hypothyreos. Ganska långsökt och det passar ju inte ihop med alla hennes symptom, men ändå en del av dem. Dessutom är det en sjukdom som både är lätt att ta prov för och lätt (i de flesta fall) att behandla och ha en god prognos på.

 6. Vad tråkigt att höra.. Så orättvist ! Tyvärr hade jag låtit min hund somna in.. Speciellt när hon vill röra sig och inte är en hund som vill sitta still. Det är ett fruktansvärt beslut att behöva ta .. Lider med dig ! Följ din magkänsla .. Java ska leva ett värdigt, lyckligt liv och du kommer veta när hon inte gör det längre .. När hon inte kan vara den hunden hon varit .. Är det kanske dags.. Du vet när tiden är inne !

 7. Jag tycker så synd om er 🙁 Det är bara du som kan ta det beslutet, när jag fick ta bort min unga hund i början av året sa min veterinär Det är inget straff att dö. Låter hemskt men det var sant för henne hade det varit ett straff att leva ett liv med smärta bara för min skull.

  • Eller hur. Min förra hund (Magic) blev bara 4,5 år, & Java är nu 3,5 år. Så hemskt när man tvingas ta bort en ung hund. 🙁

 8. Hej Malin. Jag sätter in ett bidrag till er. Jag tror på er! Ni är allra starkas tillsammans <3 Java har hjälp dig genom svåra perioder och du hjälper nu Java. Fortsätt kämpa för jag tror att än finns det hopp kvar.

  /Therese A

 9. Har ni kollat för OCD? ??

  Ge inte upp! Jag tror på er, ni kan klara detta, din hund verkar vara en riktig kämpe!

  • Dem har gjort CT på HELA henne utan att hitta nåt. Men nu hörde jag precis att det inte alltid syns på röntgen, så jag ska luska lite i detta.
   Tack, & ja, hon är en riktig krigare. <3

 10. Hade det varit min hund hade jag aldrig velat sett h*n lida, ha ont eller framför allt inte ha ont. Det är trots allt mitt ansvar som hundägare att se när det faktiskt räcker och låta h*n somna in.. Även fast det är hemskt, så är det de mest osjälviska och hunden slipper lida mer.. 🙁

 11. Hade det vart min bc hade jag gjort allt. Det är klart det är jobbigt med allt vad det hör till, men att må dåligt / understimulerad / rastlös mm i ett år om det skulle vara det som krävdes, är det ingenting mot ett helt liv med sin bästa vän. Det är bara du som kan avgöra vad som är bäst för just din tjej. Men du frågade vad andra hade gjort & mitt svar är solklart, jag hade gjort allt. Även om det bara finns en gnutta hopp hade jag satsat för en chans att få fler år med mina 4-benta barn. Min bc tjej Roxy blev utdömd och dom ville avliva henne på plats, hon fick 6 månader Max som tid kvar, pigg & Stark och lever fortfarande ett härligt liv 5 år senare. Så för mig måste jag veta att jag gjort allt i min makt. Annars skulle det ta sönder mig inombords av alla tänk om etc.. Håller tummarna för din tjej

 12. Förstår hur det känns då jag precis gått igenom samma sak med min älskade Kelly, vi kämpade mot hennes sjukdomar i ett år. Med slut på försäkringen, dyra operationer som medförde komplikationer för henne och ett lidande för både henne och mig. Hon var en rottis som var van att springa i skogen lös varje dag, lydandsträna, spåra, och söka. Jag bestämde mig för att fortsätta att kämpa för henne trots att det ruinerade mig helt, för att hon var en hund som verkligen älskade livet, och för att vi klarat oss tidigare mot alla odds, för att jag hoppades på att kunna få mer tid med min bästa vän. Mitt hjärta gick i tusen bitar när allting tog stopp, när det inte längre fanns något att göra och de livsuppehållande medicinera hon fick höll på att bryta ned hennes kropp.
  Hon fick somna in i min famn i April. Jag kommer aldrig att släppa skuldkänslorna för att jag höll henne kvar hos mig, för att jag inte kunde se att hon inte ville kämpa mer, och för att jag inte lät henne somna in tidigare.

  Bedöm utefter hur din vovve mår, ingen känner din hund bättre än du.

 13. Jag hade tagit med henne till en equiterapeut som även jobbar på hund! Har en tik som kom ut en morgon med helt låst bakdel, hon är frisk nu men på henne skulle veterinär börja med smärtstillande, koppelrundor, vila etc……Hon var låst på diverse ställen och är det låsningar, så hindrar det flödet, kan pajja mage etc. Hon luktade alltid fy i munnen förut men nu när hon är kry i ryggen så luktar hon inte längre. Och vi snackar LUKTADE förut…..allting hänger ihop!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *