Java

LP1 LP2 FD1 Trollyckes Athena

IMG_0817Kallas: Java, Banan, Prinsessan, Snuffle, Skruttan
Reg. Nr: REGV1667/2010
Född: 3 November 2010
Död: 15 Augusti 2014
Kön: Tik
Ras: Border Collie
Färg: Svart & vit
HD/ED: Grad A/U.a. (0)
Öga: U.a. 2012-04-13
Mankhöjd: 54 cm
Vikt: 18 kg
Uppfödare: Ann Gustafson, Jörlanda
Här finns allt från hennes MH!


Lite om Java:

Java föddes i en kull med 5 valpar, 4 hanar & 1 tik, i Jörlanda hos Trollyckes kennel onsdagen den 3 November 2010. Hon kom ut som valp nummer 4 & vägde då 395g.

Än så länge är Java ett ganska oskrivet kort, liksom våran framtid tillsammans, så det är upp till mig (eller säger man upp till oss?) att fylla det med bra saker. 😉 Vi kommer att prova på det mesta man kan göra, helt enkelt kolla vilka grenar vi faller mest för & sen satsa på ”favoriterna”.

Java är en hund som inte kan beskrivas genom en datorskärm utan hon måste upplevas! 😀 ”Fullt ös medvetslös & sen ökar vi lite till!” verkar vara hennes motto, jag har nog aldrig träffat en hund med så mycket energi som mitt lilla monster. Hon älskar att träna & är med på precis ALLT! Det spelar verkligen ingen roll vad vi jobbar med, bara hon får jobba så är hon nöjd.

Jag hoppas verkligen att hon fortsätter att utvecklas åt det här hållet för då kommer vi att kunna gå hur långt som helst, i vilka grenar som helst. Jag är lyckligt lottad som får dela mitt liv med denna underbara krabat! <3

Mot andra hundar är hon ganska tuff, det finns väldigt mycket dominansbeteende i den lilla svartvita kroppen, men hon är absolut inte elak. Hon älskar att springa & leka med andra hundar, samt att kasta sig i vattnet från bryggan! Skulle hon få så skulle hon tillbringa hela dygnen med andra vovvar, bryggan & vattnet, ibland kan man tro att hon är hälften fisk, för jäklar vad hon trivs i vattnet, jag brukar kalla henne min lilla späckhuggare, haha. Hon är grymt musklad efter alla timmar i vatten & jag tror inte att jag nånsin kommer att få svårt att träna henne, varken fysiskt eller mentalt!

I vallningen är hon (enligt de som verkligen kan detta med vallning!) en mjuk hund som kommer att kunna gå långt, bara jag lär mig hur jag ska föra henne, så ”problemet” ligger mer hos mig än hos Java. Eftersom vallningen är såpass viktig för border collie’n så är detta något vi ska syssla mycket med! Vi utvecklas tillsammans, jag har ju inte vallat så mycket tidigare, men vi ska allt lära oss hur det ska gå till.

Trots att hon är en väldigt aktiv hund så kan hon konsten att slappna av inomhus när inget händer, vilket är oerhört viktigt för att undvika massa ”onödig” stress. Hon är väldigt kelsjuk mot de hon känner & ligger gärna bredvid en i soffan & sover självklart i sängen! 😀 Ibland får hon såklart tokryck även inomhus, men det är sånt man kan leva med, klart att hon måste få ruska ur sig lite energi. 😉

Hon är en otroligt miljöstark hund, hon kan träna & tävla under nästan vilka omständigheter som helst, trots att hon är så ung! Vi har tävlat inne på Stora Stockholms-mässan & det var med svansen på topp som hon genomförde det freestyleprogrammet! 😀 Hon är även väldigt lätt att ta med sig överallt, hon har åkt bil, buss, båt & tåg & hon tar allt med ro, inga som helst problem & det är så himla skönt.

Det enda ”negativa” när det gäller mentaliteten är att hon är lättskrämd (men vad jag har förstått så är det typiskt vallhundar att vara ljudkänsliga – men Java är INTE rädd för typ raketer & såna saker (även om hon var det under MH’t), utan enbart lättskrämd om det plötsligt kommer ett högt ljud) & reserverad för främlingar. Ibland är det iofs skönt att hon inte springer fram till alla hon ser, men jag skulle önska lite mer tillgänglighet, men det kanske kommer när hon är äldre & har mognat lite mer?

Jag hade tänkt att låta världens bästa hund gå vidare i avel, som min stamtik, men tyvärr blev hon sjuk & var därför tvungen att kastreras. 🙁 Så hon förblir min ”rena” tävlingshund & bästa vän!