Såhär slutar det här sagan

Ibland har man bara 2 val; ta åt sig av vad andra tycker & tänker & därmed tveka på sig själv, ELLER lita på sin egen magkänsla & kunskap & följa den. Jag har gråtit floder, både över att Dee är dålig, men också över hur elaka vissa människor är. Men det är INGEN ANNAN som ser Dee dagligen & ser hur hon mår, utan det är ENBART JAG som ser det. Och därmed är det ENBART JAG som kan fatta beslutet.

Så imorrn eftermiddag tänds en ny stjärna på himlen, det spelar ingen roll vad andra tycker & tänker, jag gör det som jag anser vara BÄST FÖR DEE!

Kronisk gastrit, kronisk colit, kvalsterallergi (som just nu är åt helvete) samt en senskada (som ingen i dagsläget vet hur omfattande eller stor den är). En hund som lever oerhört begränsat & har ett väldigt tråkigt liv just nu, & har haft en längre tid. Och skulle man fortsätta så blir det tråkiga livet ännu längre, innan det KANSKE ändrar sig & blir bättre.

Jag tackar alla er som stöttar mig i det här, & jag tackar även för dem erbjudanden jag har fått, men såhär slutar det. Ni som varit allt annat än trevliga kan, ursäkta språket, dra åt helvete, för ni gör ingen nytta alls i mitt liv. Jag kommer att rensa på Facebook, ta bort en del vänner, gå ur vissa gruppen osv. För nu blir det ingen mer bc på lääänge, om det nånsin blir någon mer. Jag älskar rasen & kommer alltid att göra det, men mina har varit så sjuka att jag helt enkelt inte vågar chansa på en ny. Inte i dagsläget. Istället kommer jag att ägna mig åt min andra favoritras – lundehunden! Så får vi hoppas att jag har bättre lycka där.

160921

21 thoughts on “Såhär slutar det här sagan

 1. Lider med dig. Det är det viktigaste och det tuffaste beslut vi har att fatta angående våra <3 Att se när det är nog.
  Tänker extra på er i morgon
  Kram Mini och gänget

 2. Återigen, vad ska jag säga. Jag anser att det är det bästa beslutet för som du säger, det är Du som ser henne varje dag och ser hennes lidande
  Lite tidigt att fråga kanske, men kommer du att ta tillbaka Rally när du är stark nog att ta dig an en ny hund?

  • hej….
   jag kan svara på din fråga om Rally eftersom hon bor hos mig. nej rally kommer att stanna här hos sin clara o mig för alltid…. rally är här på foder och när Malin tagit nästa valp kull så är foder avtalet uppfyllt.

   Jag älskar dee och jag lider väldigt med malin inför i morgon ❤ önskar att ingen skulle behöva gå igenom det hon ska göra i morgon.

   • Tack för svar.
    Jag lider så med Malin, Dee och alla andra som känner dom och bryr sig.
    Jag hoppas att oturen vänder för Malin snart, tycker att hon har haft lite väl tufft nu…

    • jag hoppas också att hennes otur vänder… tycker inte att hon förtjänar inte det här. ❤ ja hon har haft väldigt tufft.

     vet att vi är många som stöttar henne.

 3. Alltså…
  Oavsett vilket beslut du än tagit (i samråd med t.ex. veterinär) så är det bara du som kan ta det!
  Skickar massor av kramar o önskar jag kunde sudda bort alla de kommentarer som inte vill förstå o respektera.

 4. Lider med dig så oerhört, men du är en fantastisk hundägare som inte tänker på dig själv utan din bästa väns bästa. Det är precis ett liknande beslut jag fick ta i April iår när min bästa vän sen 13 år tillbaka insjuknade fort men skulle gå att medicinera men inte få göra annat än stilla, korta koppelpromenader. Det värsta beslutet man måste ta som djurägare, men samtidigt en befrielse att man kan hjälpa dom när livet blir för svårt.

 5. Konstigt nog sökte jag på Lundehund och råkade hamna i din blogg där jag läser om ditt svåra val för imorgon 🙁
  Jag har också råkat ut för en del sjukdomar på mina schipperke där jag stått inför samma val men inte behövt ta det svåra beslutet du måste göra nu, så jag känner verkligen med dig. Däremot har vi kämpat med stort tålamod under mer än ett år och jag har också råkat ut för otroliga kommentarer och påhopp, just när man allra minst behöver det. Man är ju ändå så ledsen när en s hund är sjuk!
  Dessutom har vi en tillfälligt under ett halvår en BC i huset som vi passar åt släktingar. Inte min ras precis, men smaken är olika.
  Jag har precis börjat kika lite på Lundehund och blev avskräckt av deras rasproblem, IL, men det verkar inte bekymra dig som trots allt haft hundar med magproblem efter vad jag förstått av att läst så smått de senaste inläggen om din fina hund Dee?
  Tänker på er imorgon <3

  • Det är drygt 10% av alla lundehundar i världen som får IL, & ja, med min otur skulle jag inte bli förvånad. Men alla raser har sina sjukdomar, så vill man ha hund så får man vara beredd på det. Jag föder ju upp lundehundar, så IL skrämmer inte bort mig från rasen, inte än i alla fall. Fast det är klart, ingen av mina lundehundar har haft IL.

   • Jag håller tummarna för att lundehundarna i ditt liv får vara friska då, kanske jag till och med köper en valp av dig någon gång 🙂
    Hoppas ni får ett fint avslut imorgon, jag tog själv bort en av mina gamla hundar som led av hjärtbesvär i juni.
    Svårt eftersom hon mådde bättre vid svalare väder och blev mycket sämre så fort värmen kom. Men hon var gammal, då känns det alltid lättare trots allt. Hon hade fått ett extra år med medicin och på slutet blev hostan bara värre…

 6. Hej Malin.

  Nu skriver jag för sista gången. Jag vet att du har bestämt dig och jag tror inte att någonting jag skriver kan göra så att du ändrar dig. Så varför skriver jag då? För att jag måste, för att jag är så övertygad om att det är fel beslut att låta Dee somna in. Du får bli arg på mig om du vill, det spelar ingen roll. Det handlar inte om mig och inte om dig, utan bara om Dee.

  Jag var med Sirius på rehab i morse och passade på att prata med ”min” veterinär också. Jag är helt säker på att Dee inte är så dålig att hon måste dö.

  Magbesvären. Som du redan vet så kan hundar leva jättebra och rika liv med magbesvär. Du berättade att Dee fick vara ute och leka med en kompis igår. En hund som har så svåra magbesvär att den måste avlivas kan inte göra det! Jag har frågat veterinär och läst på själv och fått berättat från andra som haft hundar med kroniska magproblem – de hundar som är så dåliga att man överväger avlivning orkar knappt gå, de vinglar fram och har ingen livslust. Om Dee klarar av att vara ute och leka så har hon inte så svåra magbesvär att hon måste dö.

  Senskadan. Du skriver själv att ingen vet hur illa den är. Men om Dee kan vara ute och springa och leka utan att det märks någonting, då kan det inte vara så illa att hon måste avlivas för det! Den har ju fått god prognos från ReDog.

  Allergin. Den är jätteilla just nu, säger du. Men det finns ju fortfarande Atopica att prova! Det finns möjligheter – jag tycker inte att Dee ska avlivas när det fortfarande finns saker att prova.

  Ekonomin. Om du inte har råd, så har jag det. Eller någon annan. Dee ska väl inte dö för att det saknas pengar. Mitt erbjudande kvarstår, jag skulle gärna ställa upp och ta över/köpa Dee och bekosta all medicin, behandling och rehab.

  Du skriver att Dee visar att hon mår dåligt när hon är hemma. Tänk om det är något i hemmiljön som hon mår dåligt av? Eller tänk om hon känner DIN oro och blir stressad av den? Både magbesvär och klåda blir värre av stress. Jag har också border collie, jag vet att de kan dölja smärta när något annat distraherar dem. Men om hunden är så dålig att den måste dö, då tror jag att man kan se någonting i alla fall och inte bara hemma.

  Jag vet att du och Dee har ett starkt band, men ibland kanske man måste klippa det bandet om det är det bästa för hunden. Men hon måste inte dö, hon kan få en chans hos någon annan. Ja, det är osjälviskt att ta bort en väldigt sjuk hund. Men det är också osjälviskt att låta sin hund komma till någon där den kan få en bättre chans, om den inte är så sjuk att den absolut måste dö.

  Snälla, tänk en extra gång. Avliva inte Dee. Hon förtjänar bättre än så.

  Du får ta bort mig som vän om du vill det. Jag skriver inte det här för att såra dig, utan för att jag känner så starkt för Dee och vill att hon ska få leva.

  Ni som läser det här och tycker att jag har fel behöver inte kommentera och vara arg på mig. Jag försöker inte vara elak.

  • Hej Anna!
   Återigen känner jag att jag behöver kommentera här, vilket jag med största sannolikhet hade hoppas på att slippa.

   Att du vill ta över Dee är ingen nyhet för mig men din kommentar gör mig relativt besviken.

   ”Din veterinär” och du har varken sett Dee eller hennes journaler. Vad är det som får dig att tvivla på vad Malins veterinär säger och vad Malin tillsammans med behandlande veterinär har kommit fram till.

   Allergin, den kan bli bättre eller sämre. Atopica är en utväg men man vet inte med säkerhet om den kommer att fungera. Den är dyr och alla människor klarar inte dom kostnaderna. Hade medicinen med all säkrhet fungerat och Dee inte hade fått lida undertiden man provade så lovar jag att jag personligen hade sett till att Malin hade haft dom pengarna för det. Men ingen säkerhet och Dee lider/är påverkad av klådan. Malin och hennes veterinär har tagit ett beslut och det litar jag på. Det borde du också göra!

   Senskadan, prognosen är god med en ganska omfattande rehabilitering. Ska Dee då utöver klåda/magbesvär bli mera låst?
   Att den inte märks av nu kan ha sina anledningar och när den märks av har säkert sina anledningar. ReDog är bland dom bästa på sånt. Vi litar på det dom säger om det. Hade inte Dee haft sina magbesvär/allergi så hade Malin kostat på en sådan rehablitering.

   Magbesvären. Dom är kroniska. Veterinären har sagt sitt även här. Vad är det som får dig att tvivla?
   Magbesvär kan yttra sig på olika sätt i olika stadier, tycker att vi återigen lämnar det till veterinären.

   Nu till resten.
   Förstår på ett sätt att du vill ”rädda” Dee. Dee är en fantastisk hund och enormt fin.
   Vi kan vända lite på det. Hade det varit min älskade hund för man älskar sina djur enormt mycket så hade jag varit tacksam för möjligheten du ger men även jag hade sagt nej. Som i det här fallet så har du ingen redan djup relation med Dee. Ett miljöombyte nu skulle kunna göra mer skada än nytta.
   Det Malin har gjort är att ta ett av dom tyngsta beslut man kan ta. Tycker att vi accepterar hennes beslut och stödjer henne på den tunga vägen det nu är istället för att skriva att du vill ha Dee.vad är det som får dig att känna så starkt för Dee när du inte känner henne på det sättet.
   Dee har vägrat lek med sina bästa kompisar men det kanske du redan visste?
   Ska påminna igen att det vi får ta del av på bloggen och Malins fb är en liten del av hennes liv inte varenda minut.

   Du är jätte välkommen att ta kontakt med mig om du vill. Malin har mitt telefonnummer.

   Men snälla snälla snälla lämna såna här kommentarer i pm och inte på bloggen eller fb!

  • Håller med Anna, varför inte ge Dee en chans? När det finns dom som vill ge henne den?
   Det är hon väl värd. Hon är ju en levande varelse.

   Hoppas du säljer Dee till Anna så hon kan få prova alla möjligheter innan hon ska behöva dö.

  • Det bästa för en hund kan faktiskt vara att avlivas, att kämpa med en hund som förmodligen aldrig kommer att bli helt bra är väldigt egoistiskt, hunden lider ju. Din veterinär vet inget om Dee eller hennes besvär. Elakt att påstå om att det skulle vara något i hemmiljön som gör hunden sjuk, uppenbarligen har hunden en massa problem som omöjligen kan grunda sig i det.

 7. Men vad är det för några som kritiserar sådana beslut!?
  Jag känner förvisso inte Dee, men är övertygad om att de allra allra flesta gör det de tror är bäst för hunden och att ett sånt beslut är tillräckligt tufft att ta utan att få skit för det.

 8. Anna Åström

  Hur har du mage att uttrycka dig sådär? Varför pratar du med veterinären om någon annans liv? Jag har följt dee iallafall med den så nyupptäckta senan och jag vet hur dåligt hon mår av detta och vilka sekundära problem som hon har fått. Det här är varken din hund eller ditt liv och du kan inte uttala dig så där om du inte lever i det.
  Jag blir ledsen när jag läser din text där du vill att dee ska lida (vilket hon gör nu med allt, och kommer göra) bara för att du vill betala hennes mediciner osv..
  Nej usch!! Tänk om för i hel….

  Många kramar Malin!!!!!

 9. Jag fick många tankar om Annas kommentar. Jag tycker den först är ful. Att offentligt gå ut med denna vilja att ta hand om Dee kan ge många onödiga kommentarer om Malins beslut ändå är att ta bort henne. Varför vilja en människa så ont? Tankarna går även till min hund som jag tog bort i våras. Han kunde leka lite, inte många såg att han var dålig, att han hade ont. Men jag och min man gjorde det. Men kanske skulle även en kelpie med diskbråck, patella och handleder som var trasiga även den diskuteras med din veterinär då? I samma veva hade kompetensen av min veterinär ifrågasatts och det jag vetat om min hund kastats i gruset.

  Dee lider lika lite som min hund gjorde av att tas bort. Men vi som finns kvar, Malin i detta fallet får lida både för din (och andras) kommentar och av att fått ta bort en hund.

  Detta är den stora nackdelen med att vara offentlig på nätet.

  Jag för min del, av det jag har läst här och på Facebook tycker att Malin gör rätt. Jag skulle gjort det för länge sedan men det är mina tankar om en hund jag aldrig träffat. Alltså inte värt så mycket i det stora hela.

 10. OM det finns en chans. Om det fortfarande finns möjligheter för hunden att må bra, vill man inte Först utforska dessa möjligheter och ge hunden alla chanser man kan?? Min dalmatiner hade svår kvalsterallergi. Efter lååång tid, många olika vägar med mediciner, foder och tillskott hittade vi rätt och idag är hon nästan symptomfri.

  • Har läst kommentarer som tur är är de flesta stöttande. Till alla som kritiserar Malins beslut och har en sjuk hund som lever av foderbyte etc. Tänk på att er hund inte är Dee. Jag vet även jag allergi hundar som har svår klåda som har orkat med livet bra. Men alla hundar reagerar olika jag vet också exempel som har avlivats det beror på individ. Om man följer Malins inlägg så kan man se att hon har lagt mycket pengar på Dee. Det är alltså inte pengarna det handlar om utan ett övervägande om vad som är bäst för Dee. Jag tycker även ni bör reflektera över vad ni säger om Sveriges vetrinär. De är oerhört kompetenta och Malin har inte bara varit hos en vetrinär utan flera. Hon har även bytt foder som ni ger som ”tips” och mycket annat. Det här beslutet är inte taget på en dag. Ni som vill kritisera snälla håll det inom er istället. Ha respekt för att Malin genomgår något svårt. Sätt även er själva i situationen, du ska avliva din bäst vän/ögonsten du är helt förstörd, hur skulle du känna om du själv får höra att du är självisk, fattar fel beslut , inte gör allt? Jag antar att ni hade blivit helt förkrossade?

 11. Hej
  Jag vill bara skicka dig en stor kram, tycker det är hemskt när människor som inte levt med den sjuka hunden tar sig ha rätten/ tror sig ha rätten att bestämma över den och dess mattes beslut. Många kramar i denna svåra stund.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *