Hjälp med att välja hundfoder!

I förmiddags var det fint väder, så tjejligan samlades & tog en långis i skogen.

150513

På vägen hem så gav vi oss in i en ”lek” via Facebook som heter ”Platsjakten”. Den går ut på att fota sin hund på nåt ställe & sen lägga upp fotot i en grupp på FB. Sen gäller det för dem andra i gruppen att lista ut vart hunden varit & försten dit med sin hund tar ett kort & lägger ut. Sen är det dens tur att välja en ny plats, & så håller det på.
Så idag fick tjejligan göra premiär där, men det var inte helt lätt om ni frågar tjejligan, för FAN VAD LÄSKIGA ÄLGEN & VARGEN VAR!! Rally, Dee & Bira reste ragg samt skällde ända från tårna & lilla Clara såg livrädd ut & fattade inte alls vad hennes polare blev så galna över. Men till slut så insåg dem att varken älgen eller vargen skulle äta upp dem, så då lyckades vi få till det här kortet.

1505131

Sen kom regnet, jösses vad det började regna! Så snacka om att vi gick vid rätt tidpunkt. Fast det är klart, nån gång måste man ha lite flyt med. 😛 Annars blir livet väldigt kämpigt. 😉

1505132

Så till dagens rubrik, alla dessa hundfoder, vilket ska man välja? Färskfoder eller torrfoder? Jag står just nu & väljer mellan Royal Canin torrfoder, Taste Of the Wild torrfoder, Vom og hundemat färskfoder & MUSH färskfoder. Men det är inte lätt att välja, för TYVÄRR så har jag ju inte fri tillgång till pengar, så jag måste räkna på vad allt skulle kosta & ha med det i beslutet. Jag vill dock att båda mina hundar ska gå på SAMMA märke, & inte olika som det är nu. Vad har ni som läser här? Och dela gärna med er om era åsikter kring dessa 4 sorter som jag har räknat upp. För- & nackdelar? Priser? Jag har sån beslutsångest, i alla lägen, & detta med alla olika fodersorter gör ju inte saken bättre direkt. 😛 Haha.

9 thoughts on “Hjälp med att välja hundfoder!

 1. Mina hundar på 5 och 9 år samt valpen på 9v går på Mush samt VOM. Efter mycket sjukdomar hos min ena hund gick vi över till färskfoder/barf då jag började grotta in mig i hundens foderlära. Min sjuka hund blev faktiskt frisk när vi bytte till färskfoder /barf, hunden blev fin, en vacker tjock len underbar päls från kala fläckar på.kroppen som ibland blödde. Orken kom tillbaka och hon gick upp i vikt. Barf/färskfoder räddade min hund och efter mycket läsande förstår jag hur okunnig jag har varit inom hundens foderlära. Tidigare åt mina vuxna hundar orijen som är.ett av de bättre hundfoder av torrfoder typ på marknaden, det var svindyrt och idag tjänar vi ca 500kr genom att byta foder. ? det bästa.med.färskfoder/barf är att både den unga, gamla och den.aktiva hunden kan äta samma mat och det är kanske bara mängden som varierar hos hundarna. ?
  Kort och gott, våra hundar kommer aldrig få stoppa i sig en torrfoderkula igen nu när jag ser den enorma skillnaden på mina hundar. ?

  Lycka till i foderdjungeln!
  Skriver från.mobilen därför kan väldigt många punkter kommit.med ?

 2. För mig går färskfoder alltid bort (av många anledningar och jag orkar verkligen inte gå in på dem alla) men när jag pratar foder med kunder/vänner så brukar jag försöka ta upp för- och nackdelar med både torrfoder och färskfoder och inte bara prata gott om det ena.

  Royal canin har jag ganska dålig erfarenhet av – även när jag jobbade på vet. klinik så rekommenderade jag mycket oftare Hills och tyckte att fler var nöjda med det än med Royal Canin. Sen så beror det ju helt på vilket av alla deras foder man väljer också för de är otroligt varierande även inom samma märke. Taste of the wild har jag ingen egen erfarenhet av men känner många som ger/gett det och både folk som är nöjda och missnöjda (som med allt annat).

  När jag själv väljer foder så tittar jag först på vad mina hundar behöver (ex. om de är överviktiga/underviktiga osv) och tittar då på mängder fett/protein/kolhydrater utifrån det.

  Utöver det så har jag vissa krav/önskemål på vad ett foder ska innehålla. Några av dessa är:
  – Kött måste vara huvudingrediens
  – Innehålla FOS (fruktooligosackarider/betmassa/betfiber) och MOS (manannoligosackarider/öljäst) som är bra för tarmfloran och de bästa fibrerna man kan ge
  – Innehålla något för lederna, ex. glukosamin/laxolja
  – Inte innehålla en massa onödigt som låter bra (ex. 0,5% blåbär, 1% äpple osv. som har blivit lite trendigt i en del foder)

  Foder är en djungel, men mitt bästa tips är att lista vad ett foder absolut ska innehålla för att du ska vilja ge det och en annan med vad det absolut inte får innehålla. Sedan gör du en lista med vad du har för önskemål att det innehåller och vad du har för önskemål att det inte håller. Utgår du sedan från dessa listorna och din hunds specifika behov så är du en bra bit på väg 🙂 Själv är jag jättenöjd med att efter flera års experimenterande ha hittat ett foder som jag kan ge båda mina hundar (innan fick jag ge dem olika) och som båda fungerar jättebra på. De får Brit Care Light Turkey and Rice. Det enda jag tycker är negativt är att det inte är svenskproducerat.

  Hoppas det här var till någon, liten hjälp i alla fall! 🙂

 3. Jag utformad ju Eyvind Med voh. Vi köper en 5 kilos för 159 kr och så räcker den 1 och en halv månad. Är det billigaste vi har prövat. Tidigare prövade jag mush vaisto (andra mush-sorter är inte alltid helfoder och jag orkar inte komponera själv) men det var mycket dyrare än voh.

  Sedan tycker jag att royal canin är skräp utöver det jag läst vad många av deras foder innehåller. De fyller ut mycket och mycket av ingredienserna behöver inte en hund.

  Färskfoder tar mer plats i frysen och luktar mer, lite mera kladd men det ger så många fler fördelar! Bajsar mindre, bättre i magen, finare päls, mera ork, mindre klåda, mindre stress, sparar pengar och en tåligare mage.

  Taste of wild har jag hört gott om, fördelen med torrfoder är att det krävs inte lika mycket planering och det tar mindre plats. Tror inte taste of wild innehåller så mycket skräp heller.

 4. Har bara erfarenhet av RC, ger Magnussons till min hund fungerar utmärkt på Alvin men jag vet att Sören inte gillade maten. Så de kränare hundarna kanske inte äter magnussons. Däremot krävs det att man läser i bruksanvisningen som finns hur mycket magnussons man behöver ge. Det krävs lite mer än vanligt. Men Alvin är bra i magen med detta foder vi bytte till ett annat och han fes konstant så vi kör på magnussons nu.

  RC bytte vi ifrån på sören för vi märkte att han fick exem vi tror det var pga detta.

  Däremot avråder jag BARF inte för det är dåligt men för det krävs att man vet vad man gör. Får inte hunden i sig ordentligt med kalk kan de få kalkbrist och det är eiktigt farligt så det kräver att du vet vad du ger hundarna för mat.

 5. Jag har Standardt Mild till Texas och de är de enda som har funkat bra för oss så därför har jag valt att stanna kvar vid de. Hade innan jag testade de bestämt mig för färskfoder, men så hittade jag en vass plastbit i ena korven när jag skulle ge honom mat så slutade med de och testade standardt mild. 😛

  Amber får ett veterinär foder från royal canin som är de enda hon får äta, får hon i sig nått annat så blir hon dålig. :/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *